sova ZÁKLADNÁ ŠKOLA CLEMENTISOVA 616/1, 024 01 KYSUCKÉ NOVÉ MESTO 

ff

logo skola okej

Projekty

Projekt ministerstva školstva „Receptúry v školských jedálňach očami detí“  

Milí rodičia, žiaci

v rámci projektu ministerstva školstva „Receptúry v školských jedálňach očami detí“  a v zmysle záverov zo zasadnutia CSŠS si Vás dovoľujeme požiadať o predloženie tzv. rodinných receptov, ktoré by bolo možné  zaradiť do materiálno-spotrebných noriem  pre školské stravovanie. Očakávame od Vás aktívnu spoluprácu pri výbere receptúr na bezmäsité, zeleninové a zemiakové pokrmy.
Výzva MŠVVaŠ SR a Celoslovenskej sekcie pre školské stravovanie pod názvom „Receptúry očami detí“ a  samotný zber receptúr má prebehnúť do konca marca 2016. Vaše návrhy zasielajte do 15. marca 2016 elektronicky na adresu
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Do školských jedálničkov budú zaradené recepty žiakov

     Najesť sa v školskej jedálni ako doma – to je prianie mnohých žiakov, aj študentov. Keď však v týchto dňoch prinesú deti, ich rodičia alebo starí rodičia do školy svoje rodinné recepty, môže sa „domácky“ obed stať realitou.
      V rámci kreatívneho projektu ministerstva školstva „Receptúry v školských jedálňach očami detí“ sa totiž hľadajú recepty na bezmäsité, zeleninové a zemiakové pokrmy.
     Aj takýmto spôsobom chce ministerstvo školstva v spolupráci so zriaďovateľmi jednotlivých škôl motivovať žiakov k zdravému životnému štýlu, súčasťou ktorého je nielen aktívny pohyb, ale aj pestrá, nutrične vyvážená a výživovo hodnotná strava. Rezort školstva zároveň očakáva, že zaradenie obľúbených receptov do jedálnych lístkov zariadení školského stravovania prispeje k zvýšeniu stravníkov v školských jedálňach.
     Najvhodnejšie receptúry budú hodnotené členmi pracovnej skupiny a odborníkmi na výživu, pričom pri ich posudzovaní sa bude zohľadňovať najmä zastúpenie pridanej soli a cukrov v strave, dôraz bude tiež kladený na podiel vlákniny a tukov. Následne budú tieto receptúry predložené na odsúhlasenie  ministrovi školstva. Materiálno-spotrebné normy v oblasti stravovania, ktoré sa každoročne aktualizujú, tak budú môcť byť od nového školského roka obohatené o nové receptúry našich žiakov.

Projekt „Školské ovocie“

Školská jedáleň pri ZŠ Clementisova oznamuje, že sa aj v školskom roku 2015/2016 sa opäť zapojila do programu „Školské ovocie ", na podporu spotreby ovocia a zeleniny pre deti našej školy, ktoré sa stravujú  v školskej jedálni a to formou podávania 100% jablkovej šťavy a jablka, a to 1x v týždni.

Nariadenie vlády 341/2009 ustanovuje v rámci spoločnej organizácie poľnohospodárskych trhov poskytovanie finančnej pomoci z prostriedkov Európskej únie a z prostriedkov štátneho rozpočtu na podporu spotreby ovocia a zeleniny a výrobkov z ovocia a zeleniny, ktoré sú uvedené v osobitnom predpise, pre deti v materských školách, pre žiakov v základných školách a pre deti a žiakov v školách pre deti alebo žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

Deti v slovenských škôlkach a žiaci v základných školách môžu tak konzumovať čerstvé ovocie a zeleninu vypestované v našich podmienkach. V minulom školskom roku sa zapojilo do programu 1 509 škôl s 333 718 deťmi.

Ciele programu:

  • zvýšiť spotrebu ovocia a zeleniny u detí predškolského a školského veku
  • zmeniť stravovacie návyky u detí už v rannom školskom veku
  • znížiť výskyt nadhmotnosti a obezity u detí
  • podporiť zdravú výživu a zvýšiť informovanosť o výživovej hodnote jednotlivých druhov ovocia a zeleniny

 

Význam ovocia a zeleniny vo výžive

Ovocie a zelenina má vo výžive človeka nezastupiteľné miesto vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a ďalších dôležitých látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy v našom organizme. Pred každodennou konzumáciou nesmieme zabúdať na dôkladné umývanie ovocia a zeleniny!

 NEZABÚDAJ – DOBRE POUMÝVAJ – ZDRAVO SI POCHUTNAJ !!!

Jablká

- majú málo sacharidov
- sú mimoriadne bohaté na vitamíny a stopové prvky (majú vysoký obsah draslíka)
- obsahujú až 30 % vlákniny
- regenerujú a očisťujú organizmus
- znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi
- sú účinné aj pri bolestiach hlavy a závratoch
- pomáhajú pri hnačke (sladké jablká) a zápche (kyslé) jablká
- sú osvedčeným prostriedkom pri ťažkostiach s kĺbmi
- podporujú odolnosť proti chorobám
- odvar z jabloňových kvetov má upokojujúce účinky a zmierňuje záchvaty kašľa
- pri chrípke a kašli sa osvedčilo pitie šťavy z jabĺk

Viaceré výskumy potvrdili, že konzumácia jedného jablka ráno a večer regeneruje a očisťuje organizmus.

 DOBRÚ CHUŤ PRAJE ŠKOLSKÁ JEDÁLEŇ

 

 Projekt "Školský mliečny program"

 

Od 1.3.2014 realizuje naša školská jedáleň Projekt „Školský mliečny program“. Školský mliečny program je vládnym programom určený pre žiakov MŠ, ZŠ a SŠ vo vzdelávacích inštitúciach. Ide o podporu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov pre deti v predškolských zariadeniach a pre žiakov vo vzdelávacích inštitúciách z finančných zdrojov EÚ a národných zdrojov.

     Distribútorom mlieka a mliečnych výrobkov pre naše zariadenie je mliekáreň RAJO Bratislava. V rámci Školského mliečneho programu podávame našim žiakom mlieko, ochutené mlieka a acidofilné mlieko /0,25L/, jogrurty a tvaroh.

Prečo piť mlieko

¨ Mlieko zvyšuje energiu

¨ Mlieko podporuje funkcie mozgu, vrátane sústredenia, pamäte a kreativity

¨ Mlieko obsahuje dôležité živiny, vrátane vápnika, bielkovín a vitamínov

¨ Mlieko zabezpečuje zdravé zuby a kosti

 Pitie mlieka podporuje zdravý životný štýl detí