sova ZÁKLADNÁ ŠKOLA CLEMENTISOVA 616/1, 024 01 KYSUCKÉ NOVÉ MESTO 

ff

logo skola okej

Žiacke práce

List Ježiskovi

l565eeb5d30310 jezisko

„List pre Ježiška“

„Človek s dobrotivým, dúfajúcim srdcom je slobodný. Pretože dokáže dávať, dostáva; pretože dúfa, miluje. Jeho konanie je veľkým výkrikom v Božích ušiach.“ —  František z Assisi

Otvorené a dobré  srdiečka mali aj žiaci zo 4. B, keď začali tvoriť slohové práce na tému: „List pre Ježiška“.  Najskôr sme sa porozprávali o živote na Slovensku. Neskôr sme to porovnávali so životom vo svete. Žiaci s nadšením počúvali smutné, ale i veselé príbehy, ktoré prináša život bez rozdielu či sa blížia Vianoce alebo iné sviatky. Po rozhovore sme sa rozhodli, že žiaci  napíšu slohy, kde si budú želať nehmotné veci ako napr. lásku, zdravie,... . O tom, že sa im téma páčila a v srdciach majú veľa lásky, múdrosti svedčia aj ich listy. Zopár Vám ich ponúkam. 

1. Milý Ježiško,

 som rád, že som Ti mohol napísať list. Prežívam ťažké obdobie. Nemám žiadnu priateľku. Moc by som chcel, aby sa ku mne vrátila (nemôžem povedať meno). Nech je moja rodina zdravá a šťastná. Aby som aj ja bol zdravý. Teším sa, že prvýkrát budem na Vianoce u tatina. Dúfam, že napadne sneh.  (Dávidko, 9 rokov)

2. Milý Ježiško,

 prosím si, aby naša rodina bola zdravá a šťastná. Deti, ktoré bývajú v detskom domove nech im je dobre. Rodiny, ktoré majú veľa deti a sú choré alebo postihnuté nech sa  na Vianoce uzdravia a majú dostatok lásky. Zdravé deti nech obchádza choroba. Je mi ľúto, že na Vianoce veľa ľudí umiera.  Prosím si, aby deti, ktoré sú hladné nech sa dostatočne nasýtia. Kamarátkam prajem veselé Vianoce. Pani učiteľka nech je zdravá aj so svojou rodinou. Ježiško, mám Ťa veľmi rada hoci som zlá. To viem, ale snažím sa polepšiť.  Je mi ľúto, že je lockdown pre Coronu. Corona je veľmi zlá, ale ja som rada, že je, lebo sa ľudia  „znormalizujú“ a nebudú zahadzovať odpadky. (Laurika, 9 rokov)

 3. Milý Ježiško,  

želám  si od teba šťastie, zdravie, lásku,  kľud. Nech všetky deti majú pekné Vianoce. Aby boli šťastné v rodinách, ktoré sprevádza šťastie a prežívajú krásne Vianoce. Nech všetky rodiny si ozdobia stromčeky. Rodičia nech sú pyšní na svoje deti. Nech neprežívajú stres počas Vianoc. Toto prajem aj mojej rodine. Na záver sa  Ti chcem poďakovať, že môžem byť na svete. (Klárka, 10 rokov)

4. Milý Ježiško,

želám si, aby boli ľudia zdraví a šťastní. Aby mali kde bývať. Ďakujem Pánu Bohu, že im pomáha a má ich rád. Pomáha aj mojej rodine i starým rodičom. Som rada, že sú Vianoce. Splňme spolu aj tento rok vianočné želania sociálne slabším rodinám i rodinám v núdzi. Darujme spoločne krásne Vianoce.  Tento rok chcem, aby ľudia dostali veľa tvojich darov. Deťom prajem v novom roku veľa lásky, pokoja. (Lenka,10 rokov)

5. Milý Ježiško,

som Ti vďačný za tieto veci: Napadol sneh. Na Vianoce budeme všetci spolu. Môjmu starkému je dobre. Môžem ísť konečne zajtra do školy. Že mám dobrých kamarátov, rodinu. Žijem a nikdy nie som sám. Mám taký dobrý život. A ešte to najdôležitejšie, že sme zdraví. (Samko, 9 rokov)

 6. Milý Ježiško,   

ďakujem , že si mi dal zdravie, šťastie a lásku. Dopraj chudobným deťom a dospelým  rodinu, vzdelanosť a lásku. Chcem, aby sa netýrali zvieratá (psy, kačky, mačky, srnky) a ľudia. Aby neboli deti šikanované v školách. Ježiško, prosím Ťa daj, aby  láska a pokoj vládli celému svetu. Aby nikto nesedel pri večeri sám. Aby nikdy nikto  nesedel pri jedle sám. Nech je vždy pri stole celá rodina. Moja rodina nech je šťastná

 a zdravá. Dopraj všetkým ľuďom pokoj. (Matej, 9 rokov)

7. Milý Ježiško,

Dopraj šťastie deťom, ktoré sú siroty. Daj šťastie tým, ktorí sú týraní. Dopraj im, aby mali veselé a šťastné Vianoce, daj im dôveru a lásku a nejaké darčeky. Je mi smutno za deti, ktoré musia byť v detských domovoch. A ešte by som chcela, aby boli šťastní a mali sa dobre. Je mi ich veľmi ľúto. A ešte by som chcela, aby  deti nežili na miestach, kde je vojna (na miestach  južnej Ázie a v časti Afriky) a aby sa nemuseli ukrývať alebo utekať zo svojich príbytkov. Vravela nám to pani učiteľka. A mojej rodine prajem tiež šťastné a veselé Vianoce. Som vďačná, že som zdravá. (Dominika, 9 rokov)

8. Milý Ježiško!                                                             

Pošepkávam Ti tíško čo mám na srdiečku. Prajem si, aby som ja, mama a oco vždy boli  spolu. Samozrejme zdravie, lebo to je dôležité. Prajem si, aby snežilo. Bez snehu nie sú Vianoce. Mohlo by aj riadne mrznúť, aby som sa na zamrznutom jazere mohol korčuľovať, hrať hokej, rozbíjať ľad, kŕmiť kačky. Prajem si, aby mal každý  strechu nad hlavou a bol šťastní. Nech skončia všetky nepokoje a zlo vo svete. Prosím Ťa, pošli už tú Coronu do kelu. (Riško, 10 rokov)

9. Milý Ježiško,

veľmi Ťa prosím, aby moji kamaráti a rodina boli šťastní a zdraví. Ďakujem za všetko čo mám, pretože niektoré deti nemajú to čo ja, ani zdravie alebo šťastie. Niektorí prišli o svojich blízkych a tých, ktorých milovali. Dopraj im veselé Vianoce. Tiež som sa dozvedel, že niektoré deti žijú na miestach, kde sú vojny a schovávajú sa pred útokmi. Iné deti, ktoré žijú na miestach, kde je náročné prísť do školy  (ohrozujú ich divé zvieratá, ktoré im môžu ublížiť,  zlé, nepriechodné  cesty v Ázii, v Afrike) nech majú zdravie, šťastie a tiež aj veselé Vianoce. Deti, ktoré nemajú čo jesť tak nech sú sýte a mali sa dobre nielen počas Vianoc. (Peťo, 9 rokov)

10. Milý Ježiško, náš ochranca,                                                                                    

prosím, dopraj ostatným, aj deťom (nám), aby sme boli šťastní. Veď nikto nie je od nás iní, preto nám daj zdravie, ochranu a vzdelanosť. Každý je výnimočný. Deti v iných krajinách trpia, nemajú rodinu, láskavosť, preto im dopraj poznať lásku, rodinu a nie vojnu a bolesť. Nikto si  nezaslúži byť odsúdený, tak nech majú aspoň láskavosť od niekoho. Niektoré deti sa vysmievajú a šikanujú tých, ktorí sú slabí. Smejú sa chudobným, chorým, postihnutým a tým, ktorý sú pre nich „ škaredí“. Nezáleží na tom, ako vyzerá, ale na tom, aký je vo svojom vnútri. Slabším daj vzdelanie. Veľmi veľa z nás ľudí osočuje. Za chrbtom ich ohovárajú.  Prosím, dopraj im čo potrebujú. (Barborka, 10 rokov)

11. Milý Ježiško,

poprosím ťa, aby si uzdravil čím skôr nášho deda a babku. Chcel by som, aby sme boli všetci zdraví a šťastní. Aby mal každý úsmev na tvári.  Ľudia bez domova, aby mali strechu nad hlavou. Ľudia, ktorí hladujú, aby mali dostatok jedla. Opustené zvieratá, aby mali svoj domov. Aby mi môj brat už nerobil zle a zo školy nosil len dobré známky. Mama a otec, aby mali radosť, že sa dobre učíme. Prosím Ťa, ak sa dá splniť tieto želania. Ďakujem veľmi pekne. (Samko, 10 rokov )

12. Milý Ježiško! 

Tento rok som sa naučil veľa nových veci. Urobil som veľa zlých vecí, ale to nevadí.

Stále mám rodinu aj Teba. Ty si všade, všetko vidíš, aj keď neposlúcham, ale aj keď

urobím dobrý skutok. Prial by som si, aby moji kamaráti a blízky boli stále so mnou.

Nech sme všetci šťastní a hlavne zdraví. A tiež by som si veľmi želal, keby napadol

sneh. Všetky deti by sa tomu potešili. To by boli super Vianoce. Ďakujem a teším sa. (Samko, 9 rokov)

13. Milý Ježiško!

Som štvrtáčka na základnej škole. Veľmi by som si priala, aby boli všetci zdraví, aby si každý vážil, že má kde bývať. Aby každé dieťa malo svoju rodinu. Nech sú všetci šťastní a usmiatí.  Aby všetci žili v mieri. Nech neexistuje chudoba. A aby žili všetci s láskou a porozumením. (Grétka, 10 rokov)

14. Ahoj Ježiško,

prosím pomôž deťom, ktoré nemajú rodinu a tým, ktoré sú v nemocnici. Povedz im, že im prajem šťastné a veselé Vianoce a šťastný nový rok. Opatruj mojich rodičov, lebo sa o mňa dobre starajú. Ochraňuj mojich súrodencov, ktorých mám veľmi rada. Zaželaj krásne Vianoce aj mojim kamarátkam Grétke, Dominike, Barborke a Laurike, lebo mi vždy pomáhajú. Chcela by som dopriať zdravie celej mojej rodine a priateľom. Aby deti v detských domovoch dostali pekné darčeky. Nech starí ľudia nie sú na Vianoce osamelí. A malé deti nech dostanú vysnívané darčeky. Všetkým želám krásne prežité Vianoce. (Nikolka, 9 rokov)

15. Ježiško ďakujem,

že som na svete a že mám rodinu. Ďakujem Ti za to, že môžem mať voľný čas s rodinou a nemusím byť sám. Ďakujem, že môžem byť múdry. Teším sa, že mám veľa kamarátov a môžem sa s nimi baviť. Ďakujem, že moja rodina chce pre mňa len to najlepšie. (Adamko, 10 rokov)

16. Milý Ježiško!

Som rád, že som zdravý a môžem žiť v rodine. Daj šťastie tým, ktorí sú chorí či smutní a ktorí sú v nemocniciach. A dopraj im šťastné a veselé Vianoce. Aby sa všetci dobre najedli a dostali darčeky, ktoré si zaslúžia. Nech sú pri tom usmiatí a veselí. Daj im lásku a šťastie. Aby chudobné deti napriek chudobe mohli chodiť do školy. Už sa na teba teším Ježiško. (Matej, 9 rokov)

 17.  Milý Ježiško,

 Na Vianoce si želám, aby moja rodina bola šťastná a zdravá. Aby sme sa mali radi. A tiež aj deti v iných rodinách. Nech sú všetci zdraví a šťastní. Veľa ľudí je bez domova. Daj im možnosť nech si nájdu svoje bývanie. Ďakujem, že si ma stvoril, mám kde bývať a môžem mať rada Vianoce. (Sandrika, 9 rokov)

18.  Milý Ježiško,

Prajem si od Teba lepšie známky. Chcem, aby bol na Vianoce sneh a dlhšia zima. A aby som ho nemusel odhrňovať. A nech je dobrá lyžovačka. Aby zmizla Corona. Chcem poprosiť o zdravie a šťastie  pre seba i moju rodinu. (Matej, 9 rokov)

19. Ahoj Ježiško,

Prial by som si pre každého zdravie. Nech sú všetci dobrí. Aby sa mal každý dobre a bol veselý. Nech nie sú ľudia chorí a neboli vojny, ale nech je všade mier. Deti či dospelí nech poslúchajú rodičov. Dúfam, že to Ježiško vypočuješ a sa to stane. (Martin, 9 rokov)

20. Milý Ježiško,

 prajem všetkým deťom na svete zdravie a šťastie. Nech nežijú vo vojne a strachu. Aby si každé dieťa našlo pod stromčekom malý darček, po ktorom tak veľmi túži. Maličkosť.  Ježiško, veľmi by som chcel, aby sme sa mohli stretávať s druhými ľuďmi. Každý rok sme chodili ku starkej. Tento rok ešte neviem či sa ku nej dostaneme. Budem smutný, že s ňou nebudem. Keby napadlo veľa snehu, tak by som staval bunkre na dvore. Ježiško, najviac zo všetkého si želám, aby sme boli všetci šťastní, zdraví a mohli sa stretávať s kamarátmi a rodinou. (Dávid, 9 rokov)                                                                      

  Krásne Vianoce želá Mgr. Oľga Kavčiaková a žiaci zo 4. B

 

povlak betlem v zime wpwj

Tags: Akcie, 2022, tvorba žiakov