sova ZÁKLADNÁ ŠKOLA CLEMENTISOVA 616/1, 024 01 KYSUCKÉ NOVÉ MESTO 

ff

logo skola okej

Fotografie Slovenska

IMGP6435

Vrch sa nachádza severne od centrálnej, najvyššej časti Lúčanskej Fatry. Najbližšími vrcholmi južným smerom od Minčola po hrebeni sú Dlhá lúka (1 304,9 m n. m.), kóta Zázrivá (1 394 m n. m.), Krížava (1 456,7 m n. m.) a Veľká lúka (1 475,5 m n. m.), na ktoré vedie Medzinárodná diaľková turistická trasa E3. Na sever od vrcholu sa po hrebeni nachádza Malý Minčol (1 330 m n. m.) a Úplaz (1 301 m n. m.), odkiaľ červeno značený chodník pokračuje do sedla Javorina (967 m n. m.).

Na úpätí Minčola na žilinskej strane sa nachádzajú obce Stráňavy, Višňové a Turie s rovnomennými turisticky zaujímavými dolinami. Okolie vrcholu je porastené súvislými plochami čučoriedky obyčajnej (Vaccinium myrtillus).

Z vrcholu je kruhový výhľad na Žilinskú kotlinu, mesto Žilina, Turčiansku kotlinu, mesto Martin a na Malú a Veľkú Fatru. Pri priaznivých podmienkach sa prejaví jeho výhodná poloha v osi horného toku rieky Váh a nižších pohorí na severe a západe. Na východ tak dovidieť ponad Liptov k štítom Západných a Vysokých Tatier, ponad Veľkú Fatru vystupuje hrebeň Nízkych Tatier. Ako na dlani vidieť Veľký Choč a Krivánsku časť Malej Fatry, Oravské Beskydy zaujmú najmä dominantnou Babou horou a Pilskom. Severný horizont pokračuje vrchmi Kysuckých Beskýd, ktoré prechádzajú v Moravsko-sliezske Beskydy s Lysou horou či Radhošťom. Juhozápadným smerom dominujú vrchy Javorníkov, Bielych Karpát a Strážovských vrchov.

Vrch je obľúbeným vyhliadkovým miestom a počas roka naň smerujú viaceré podujatia. Masový charakter má najmä silvestrovský Výstup na Minčol, organizovaný KST Višňové, ktorého sa zúčastňuje niekoľko sto turistov (v roku 2016 sa výstupu zúčastnilo 574 účastníkov). V roku 2017 sa organizuje 20. ročník. V októbri je organizovaný Beh na Minčol, ktorý začína v ústi Višňovskej doliny. Trať má dĺžku 6,5 km a prevýšenie 850 metrov.

maps

Turistická mapa: