sova ZÁKLADNÁ ŠKOLA CLEMENTISOVA 616/1, 024 01 KYSUCKÉ NOVÉ MESTO 

ff

logo skola okej

Fotografie Slovenska

DSC01471 Balanced

Osada U jánošov je rodiskom legendárneho zbojníckeho kapitána a slovenského národného hrdinu Juraja Jánošíka (1688 - 1713). Hoci historický Jánošik žil 25 rokov a zbíjal len jeden a pol roka, legendárny Jánošík žije tri storočia. Jánošikovská tematika prenikla do takmer všetkých umeleckých žánrov a predstavuje neodmysliteľnú súčasť kultúrneho dedičstva Slovákov doma i v zahraničí. Na počesť slávneho rodáka sa v Terchovej od roku 1963 organizuje folklórny festival Jánošikové dni.

Zbojníci v Karpatoch

Zbojníctvo bolo rozšírené v celej oblasti Karbpát a v Rakúsko - Uhorsku predstavovalo formu odboja a protestu voči neľudskému vykorisťovaniu poddaných.

V 17. a 18. storočí, kedy bolo zbojníctvo v Karpatoch najviac rozšírené, bolo obyvateľstvo Uhorska vystavené silnému feudálnemu útlaku. Životné podmienky boli natoľko biedne, že dokonca i šľachta sa búrila voči centralistickej vláde Habsburgovcov z Viedne. Odľahlé panstvá a horské dediny sa stávali ohniskami rebélie, ktorými domáca šľachta i poddaný ľud reagoval na mocnejúci reakčný útlak Rakúska.

Untitled

fotogaléria:

maps

iconkml

Trasa KML na stiahnutie