sova ZÁKLADNÁ ŠKOLA CLEMENTISOVA 616/1, 024 01 KYSUCKÉ NOVÉ MESTO 

ff

logo skola okej

Fotografie Slovenska

Ľubochnianska dolina je najdlhšou dolinou na Slovensku, meria 25 km. Nachádza so vo Veľkej Fatre. Prebieha severojužným smerom. Začína sa pri obci Ľubochňa (okres Ružomberok) a končí sa kotlami v úbočiach Ploskej a Čierneho kameňa. Dolinou preteká riečka Ľubochnianka.

Dolina je známa bohatstvom vysokej zveri a je domovom najväčších slovenských šeliem (medveď hnedýrys ostrovid). Rieka Ľubochnianka sa vyznačuje zachovalými pomermi s dobrým zarybnením najmä pstruhom potočným a lipňom tymiánovým, v dolnom toku čerebľa pestrá a ojedinele pstruh dúhový a sivoň americký. Hojný výskyt rýb umožňuje dostatok potravy - potápniky, kriváky, podenky, pošvatky. V doline sa nachádza rekreačné zariadenie a niekoľko trvalo obývaných horární (Salatín, Čierňavy, Rakytov). V minulosti dolinou viedla prvá elektrifikovaná lesná železnica v strednej Európe. Pozostatkom železnice je historický objekt elektrárne pri ústí Ľubochnianskej doliny do údolia Váhu v Ľubochni. V bočných dolinách sa nachádzajú významné prírodné rezervácie Veľkej Fatry, so zachovalými porastami pralesovitého charakteru (Kundračka, Rumbáre, Dvorisko, Skalná Alpa). Druhové zastúpenie rastlinstva: buk lesný, jedľa biela, smrek obyčajný, smrekovec opadavý, borovica lesná, borovica horská, brest horský, breza previsnutá, jarabina  mukyňová, jarabina vtáčia, vŕba rakytová, jelša lepkavá, javor horský, lieska obyčajná. Rastie tu aj vzácny tis obyčajný. Vyskytuje sa tu veľké množstvo chránených rastlín: prvosienka holá, poniklec slovenský, plesnivec alpínsky, črievičník papučkový, soldanelka karpatská, lykovec voňavý, ľalia zlatohlavá, žltohlav najvyšší, veternic lesná, horec Clusiov, horec jarný, šafrán karpatský.

V doline za lokalitou Huty sa nachádzajú pozostatky štôlní (lokalita Vyšné a Nižné Rudné), kde sa ťažilo železo. Dolinou vedie asfaltová vozovka až takmer do záveru, asfaltové vozovky sú aj v niektorých bočných dolinách. V doline sa na mnohých miestach ťaží drevo. V hornej časti doliny sa nachádzal pozostatok tajchu (Vyšný tajch), ktorý bol koncom roku 2008 odstránený a nahradený novou vodnou nádržou. Ľubochnianske jaskyne: V doline sa nachádza 11 jaskýň. Najväčšia z nich je Jaskyňa v Čertovej skale s dĺžkou 28 m Druhou najdlhšou je Previs v Čertovej skale s dĺžkou 11 m. Ľubochnianskou dolinou prechádza zeleno-značená cyklotrasa, ktorá asi v tretine doliny odbočuje do sedla pod Červeným grúňom a hornou časťou od ústia doliny Blatná ku Chate pod Borišovom alebo do Liptovských Revúc prechádza červeno-značkovaný chodník

Zdroj: wikipedia.org, informačné tabule v Ľubochnianskej doline, fotografie - Wikimedia Commons, 

Fotogaléria:

 

Živočíchy žijúce v Ľubochnianskej doline:

 

Rastlinstvo:

 

 Mapa:maps