sova ZÁKLADNÁ ŠKOLA CLEMENTISOVA 616/1, 024 01 KYSUCKÉ NOVÉ MESTO 

ff

logo skola okej

Návody

Používanie tabletu/mobilného telefónu v dištančnom vzdelávaní - návod č.2

pexels pixabay 4158 Stredné

Ako som už spomínal v prvej časti návodu, tablet nedokáže úplne nahradiť notebook alebo stolový počítač. Jeho veľké výhody sú kompaktnosť a tiež cena. Na množstvo úloh ale postačuje. Neporadí si s náročnejšou prácou ako editovanie videa, práce s grafickými editormi. Veľkou výhodou najmä pre viacčlenné domácnosti je cena a dostupnosť, kde tablet s prikúpenou klávesnicou môžeme mať už za približne od 150 - 200 Eur.

 

Čo tablet dokáže

  • Videokonferencie
  • Písanie úloh vo Worde, základná úprava textu,  zjednodušená práca v Exceli, Powerpointe - pri použití fyzickej klávesnice
  • Prezeranie úloh, článkov na internete, Kontrola e-mailov a práca snimi
  • Prezeranie videonávodov
  • Vypracovanie testov, qvízových úloh

S čím si tablet neporadí

  • Pokročilá úprava grafiky
  • Pokročilá editácia textu
  • Pokročilé editovanie videa
  • Spúštanie programov určených pre MS Windows

 

 
Čo si treba všímať pri kúpe tabletu?

jhjh

 
 
  • Konektor: Typ konektora, môže byť micro-USB (starší), USB - C (najnovší)
  • Display: IPS, LCD, veľkosť uhlopriečky v palcoch, rozlíšenie - V súčasnosti je štandard a minimum na prácu uhlopriečka 8" až 10" palcov, to aké má tablet rozlíšenie nám zase zabezpečí jemnosť obrázkov a viditeľného obsahu. IPS panel má výhodu v tom že obraz je pomerne dobre čitateľný aj pri pozeraní sa na tablet z rôznych uhlov.
  • Pamäť Ram: 2, 4 a viac GB - Od veľkosti pamäte bude závisieť rýchlosť reakcií pri spustení viacerých aplikácií
  • Interná pamäť, 16, 32, 64 a viac GB - väčšia pamäť nám umožní inštalovanie viacerých aplikácií
  • Webkamera s mikrófonom - pre videokonferencie
  • Výdrž na batériu
  • Cpu: Počet jadier Cpu, frekvencia - od väčšieho počtu jadier a vyššej frekvencie bude záležať rýchlosť reakcií tabletu 
  • Bluetooth: Slúži k pripojeniu externých bezdrotových zariadení ako klávesnica alebo slúchadlá, reproduktory

 

Príklad 2 tabletov:

  • Tablet Lenovo – displej 10.1 " 1920 × 1200 IPS, Qualcomm Snapdragon 450 1.8 GHz, RAM 3 GB, interná pamät 32 GB, pamätová karta až 128 GB, WiFi, Bluetooth, GPS, webkamera 5 Mpx+2 Mpx, výdrž batérie až 8 h, hmotnost 480g, USB-C, Android 9.0 Pie - súčasná cena približne 150 Eur
  • Tablet – displej 10.3 " 1920 × 1200 IPS, MediaTek Helio P22T 2.3 GHz, RAM 4 GB, interná pamäť 64 GB, pamäťová karta až 256 GB, WiFi, Bluetooth, GPS, webkamera 8 Mpx+5 Mpx, výdrž batérie až 8,5 h, hmotnosť 460g, USB-C,Android 9.0 Pie - súčasná cena približne 200 Eur
 

Ako sa pripojím k naplánovanej videokonferencii cez kalendár v e-mailovej schránke

Na prezeranie naplánovaných videokonferencií potrebujem mať nainštalované aplikácie Google kalendár, Google Meet, Gmail. Potrebujem byť tiež pripojený školským kontom.

Ako si vytvorím školský účet na svojom tablete a ako inštalovať aplikácie 

Ako pripojím fyzickú klávesnicu

Fyzickú klávesnicu môžem k tabletu pripojiť napríklad prostredníctvom usb konektoru a bezdrôtovej klávesnice. Bezdrôtová klávesnica obsahuje malý oddelený konektor, ktorý zapojíme do Usb redukcie - vid obrázok nižšie. Ak chceme takto si môžeme k tabletu pripojiť aj myš.

Bezdrotová klávesnica pre tablet rzrrtrt

 Konektor/redukcia na pripojenie bezdrotovej klávesnice s micro-USB konektorom

Pri výbere konektora si dobre overme, aký druh usb konektora má náš tablet. Micro Usb, Usb-C..

Bez názvu

Ako nastavím slovenské znaky pri písaní ako š, č, a pod. pri zapojení fyzickej klávesnice

Používanie aplikácie Word na tablete

Používanie aplikácie Goole Docs na tablete

Či už sa rozhodneme pre MS Word pre tablet alebo Google Dokumenty editovanie textu bude oproti verzii pre PC značne zjednodušené.

Ako pripojím tablet k internetu pomocou mobilného telefonu cez wifi-hotspot 

Ak nie sme práve v dosahu signálu Wifi môžeme na pripojenie k internetu použiť zdielané pripojenie z mobilného telefónu.

Nastavenie Mobil:

 Nastavenie, pripojenie k mobilu - Tablet:

Aké výhody má čítačka kníh?

citac

Čítačka kníh je skôr doplnkové riešenie pre štúdium vzhľadom k tomu, že neposkytuje komplexné nástroje na editovanie textu. Je ale výborná na čítanie textu a učenie. Slúži na  čítanie textov, kníh, prekladanie študijných materiálov. Jej veľkou výhodou oproti tabletu, je že nezaťažuje naše oči. Funguje na technológii elektronického atramentu farby čiernej a bielej. Pri presunutí na ďalšiu stranu textu elektronický atrament zamrzne a nevyžaruje svetlo ako je to pri monitoroch a displejoch. Poradí si s učebným materiálom vo worde, pdf a viacerých formátoch elektronických kníh ako .epub a podobne. Dnes sa už bežne dajú v e-kníhkupectvách zaobstarať knihy pre takéto čítačky. Môžeme mať tak množstvo štúdijného materiálu na čítanie vždy so sebou. Obyčajne vydrží na jedno nabitie aj 1 mesiac používania.